Säg Fredriksskans och den idrottsintresserade vet direkt att det handlar om den klassiska idrottsplatsen i Kalmar. Arenan har anor ända sedan 1919 och här har det genom åren bjudits på både fotboll och friidrott av toppklass. Här spelade till exempel Kalmar FF sina hemmamatcher fram till 2010, innan de flyttade till Guldfågeln Arena.

Nu jobbar Kalmar kommun på att utveckla Fredrikskans till en evenemangsarena. Som ett led i det arbetet beslutade kommunen att byta ut läktaren längs den södra långsidan, den gamla var helt enkelt var för sliten. Uppdraget gick till Alfing Seating.
– Det var en upphandling som vi vann och det blev vi väldigt stolta över. Det känns ju lite speciellt att få vara med och ta plats på en sådan här klassisk arena. Det är så många som känner till Fredriksskans, säger Martin Nikolausson som är projektledare på Alfing Seating.

 

Läktarstolen som sattes in var ”Abacus”, samma variant som exempelvis sitter på Anfield i Liverpool och på Stade de Nice i Frankrike. Abacus är en modern, men samtidigt enkel läktarstol som passar både inom- och utomhusarenor. Den har en ergonomisk sits och rygg och fälls upp automatiskt för en bredare passage mellan raderna.
– Det är verkligen en jättebra stol, särskilt för utomhusarenor i och med att den tål alla väder, säger Martin.

Kalmar kommun ville att hälften av stolarna skulle vara röda och hälften blåa, och det var naturligtvis inga problem att ordna. Själva monteringen ägde rum under sommaren 2021 och det arbetet ledde Alfing Seating.
– Det var 1950 stolar som skulle på plats så det var ett ganska omfattande arbete. Varje stol monteras var och en för sig.

Efter tre veckor var arbetet färdigt och besökare till Fredriksskans kan nu sitta riktigt bekvämt när det vankas utomhusevenemang.