Planerna på en ny hall började för över tio år sedan, men det var inte förrän i juli 2020 som det första spadtaget togs. 17 månader senare stod den nya idrottsarenan klar. Förutom fantastiska möjligheter för innebandy och fotboll rymmer Thoren Arena även kontorsytor. ThorenGruppen finanseriade projektet som kostade omkring 250 miljoner kronor och hyr sedan ut arenan till Umeå kommun.

 

Arenan, som är ritad av TM Konsult, domineras av träinslag vilket ger en ljus, modern och familjär känsla. Den nya innebandyhallen håller absolut toppklass och har plats för 1 500 åskådare, som får sitta bekvämt i läktaren ”Stadion Comfort” från Alfing Seating.
– Det var förstås ett prestigeuppdrag och något vi är mycket stolta över att få varit delaktiga i, säger Martin Nikolausson, projektledare på Alfing Seating.

 

Att det blev Alfing Seating som vann uppdraget menar Martin beror på deras kvalitet och flexibilitet.
– I och med att vi har egen produktion kan vi anpassa oss helt efter kundens önskemål när det gäller exempelvis tyger, färger, infästningar och laminat.

 

Stadion Comfort är anpassad för just idrottsanläggningar. Det är en robust, bekväm stol med en stoppad sits och rygg. I Thoren Arena har man valt ett grått sobert tyg, vilket ger en enhetlig och varm känsla över hela arenan. Rygg och sits är i plywood och med stoppning av brandhärdigt kallskum. Upphängningen är fjädrande, vilket innebär att sitsen fälls upp med hjälp av fjädrar när ingen sitter på den.
– Det är ett alternativ som vi tycker är utmärkt. Att ha uppfällbara stolar gör hallen mer lättskött och rymlig.

 

Alfing Seating har också levererat och monterat räcken, eller balansstöd som det kallas, i trapporna.
– Att vi erbjuder både läktare och stöd är något unikt, vilket ger flera fördelar för kunden. Dels matchar vi dem så att det blir estetiskt tilltalande. Dels beräknar och planerar vi så att det finns utrymme för dem.

 

Thoren Arena rymmer även en fullstor fotbollsplan inomhus. Här finns inga läktare, men däremot kantas planen av 16 stolar så att avbytarna kan sitta bekvämt. Dessa har Alfing Seating levererat.
– Det är alltid roligt att vara med på nybyggen och vi känner oss mycket nöjda med det här projektet. Det blev ett väldigt fint resultat, säger Martin.